• Subcribe to Our RSS Feed

Projecten Internationaal

3D EMPOWERMENT

3D_Page_Logo

3D Empowerment laat een praktijkvoorbeeld zien van hoe ‘wijkinzicht’ concepten in een sloppenwijk in Bangalore zijn vruchten hebben afgeworpen.

3D-EMPOWERMENT
wijk : JANAKIRAM NAGAR
plaats : BANGALORE, INDIA

Ieder kind heft het recht om op te groeien in een veilige en gezonde omgeving. Maar in India is dat niet zo vanzelfsprekend. In Janakiram Nagar wordt 1 op 2,5 kinderen geen 5 jaar oud. Hier hebben de kinderen niet de mogelijkheid hun unieke kwaliteiten te ontplooien laat staan gezond op te groeien. “Een gezond vervolg” kan een bijdrage leveren aan de gezondheid van moeders en hun kindern in Janakiram Nagar.

Overzicht

Bekijk hier een overzicht van het 3D project.

Reisverslag 2015

Bekijk hier een update over het 3D project in 2015 na een bezoek van Tineke en Ruud

GEZOND VERVOLG

Verloskundigen, kraamzorg, met je kind naar het consultatiebureau, kinderopvang, hygienische en gezonde opvoeding, het is allemaal zo gewoon voor ons. Maar in Janakiram Nagar is niets van dit alles gewoon. Het is er niet eens. Mede hierdoor overleeft 1 op de 2,5 kinderen het 5e geboortejaar niet. Wij brengen hier verandering in aan door early learning centers op te richten. Terwijl jonge moeders de mogelijkheid krijgen een vak te leren, kunnen de kinderen naar deze centra. Moeders krijgen tijdens de training ook opvoedings-en gezonde leefregels mee. In de centra worden de kinderen nu af en toe medisch onderzocht. Ook worden de moeders gestimuleerd en voorgedaan hoe ze de kinderen in een gezonde omgeving kunnen laten opgroeien. We willen deze check ups graag elke week doen. Voor 13000 euro per jaar en een heleboel liefde en aandacht denken we het sterftecijfer van 40% naar maximaal 10% terug te kunnen brengen.

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Tineke Otter en heb van 2006 t/m 2010 in Bangalore, India gewoond. In Nederland heb ik als zelfstandige veel leefbaarheidprojecten ontwikkeld. Met een dosis projectervaring en een heleboel dozen hulpgoederen zijn Paul, Yara (man en dochter) en ik naar Bangalore verhuisd.  5 jaar geleden heb ik in de sloppenwijk Janakiram Nagar eerst een kindercentrum “ECHO-happy kids” opgericht. Drop outs en straatkinderen leren er binnen een jaar op hun eigen nivaue naar school te gaan. Een logisch vervolg was om het 3d-empowerment of Janakiram Nagar te starten. Het richt zich op de leefbaarheid van de hele gemeenschap via kinderen. We richten ons op, de woonomgeving, de leeromgeving, de speelomgeving en de werkomgeving van kinderen. Want zoals de meeste kinderen in sloppenwijken groeien ze op in een ongezonde, onveilige en weinig inspirerende omgeving.

Bezig met laden van kaart...

Bezig met laden

 

3D-EMPOWERMENT OF JANAKIRAM NAGAR in BANGALORE

Vaak moeten de kinderen uit Janakiram Nagar buiten de sloppenwijk naar school, er zijn gewoon onvoldoende goede schoolplekken in de wijk. Om hen te ondersteunen zichzelf gezond te ontwikkelen hebben Centre for Social Action en ik het 3d-project ontwikkeld.

3D : Desirable – Dynamic – Development

Het is een holistische aanpak van de totale omgeving van het kind, gezien vanuit het kind. Zie de power point om meer te weten te komen over dit project. Een van de belangrijkste activiteit is er op gericht de kinderen een veilige en inspirerende (leer- en leef)omgeving te bieden. We doen dit door ons te richten op:

 • Zwangere vrouwen ondersteunen
 • Jonge moeders ondersteunen en (leren dat) kinderen gezond opgroeien
 • Vroegtijdig jonge kinderen zowel, sociaal als medisch ondersteunen
 • Scholen, schoolgaande kinderen goed en kwalitatief onderwijs aanbieden
 • Naschoolse opvang en bijscholing
 • Vakantieactiviteiten te organiseren
 • Sport, spel, kunst, dans en andere kinder activiteiten te introduceren
 • Vakopleidingen voor de jeugd
 • Gezonde leefregels op een leuke manier leren
 • en kringloopwinkel geopend
 • Zelfhulpgroepen opgericht
 • Sanitair voor vrouwen van die zelfhulpgroepen geregeld


Zo’n 30-tal vrijwilligers zijn al actief met engelse les en handenarbeid. Alle vakanties organiseren we activiteiten. En een keer per jaar hebben we een hele dag een gezondheidsprogramma met voorstellingen, dans, spel en voorlichting voor de hele gemeenschap (10.000 inwoners). Deze activiteiten werken en bieden een duurzame structurele oplossing, en erg veel goodwill. Onze inspanning is er op gericht om de wijk in zijn algemeenheid de kracht te geven om zelfstandig een leer- en leefbare omgeving in stand te houden. Ons project heeft dan ook een scope van 8 tot 10 jaar, we zijn nu 5 jaar bezig.

WAT KUNT U BETEKENEN

Inmiddels hebben we 3 centra opgericht (75 kinderen) en is het sterftepercentage in 2 jaar tijd 10% gedaald. Structurele medische check ups kunnen dit percentage verder naar beneden brengen. Uiteindelijk kunnen we 150 jonge moeders een gezonde bevalling en 300 kinderen een gezonde toekomst te geven. Een veilige omgeving om op te groeien tot happy kids. Voor 2600 euro per jaar per centre, dus totaal 7800 kunnen we een echt gezonde centra oprichten en onderhouden. Wij hopen dat de informatie hier voldoende inspiratie biedt om voor donatie in aanmerking te komen. Ik ben uiteraard bereid om een toelichting of presentatie te geven.

met warme groet
Tineke Otter